door aandewaterkant

Op vrijdagnamiddag loop ik meestal door de knuffelstal en praat tegen de konijnen. Mijn zorggasten lopen een eind mee of zitten op een stoel en kijken. Doet me denken aan de mail die ik in mijn postbus vond. Over de term ‘zorggasten’. Een benaming die ze willen promoten voor mensen met een handicap die komen werken op de boerderij. Niet verkeerd, vind ik.

Het weekend verloopt rustig. Helemaal zoals ik het vrijdag al gepland heb.

Van maandag tot vrijdag rond werken maakt dat je op zaterdag en zondag de broodnodige rust, en tijd voor jezelf moet inbouwen. Wat dan weer nefast is voor je sociaal leven.

Niet dat ik geen sociale contacten meer heb. Integendeel. Woensdag was de paardentandarts op bezoek en dat was niet alleen voor de paarden een belevenis. Voel maar eens waar het probleem zit, zegt de dierenarts, en mijn arm verdwijnt als het ware helemaal in hun mond, die niet bek genoemd wordt. Paarden zijn veredelde dieren dus spreken we net als bij de mens van hoofd, mond en benen. Terwijl ik voel, kijken paarden ogen mij vragend aan maar toch lijkt mijn aanwezigheid hen te kalmeren.

IMG_9330

Ook de zadelmaker heeft zijn verhaal. Net als de man die maandelijks het voeder voor de dieren brengt. Dan zijn er nog de vrijwilligers en de vele passanten die de boerderij passeren. Geen gebrek dus aan mensen van verschillende pluimage met ieder hun verhaal.

Maar een hele week vluchtige contacten maakt mijn hoofd druk. Al die verhalen en meningen waar ik achteraf spontaan nog eens over nadenk.

Dus het weekend lijkt een heiligdom te worden waar niet aan mag geraakt worden. Met een deken tot onder mijn kin op de zetel bracht ik dan ook de zaterdagavond door. Alleen thuis met de wetenschap dat er de eerste uren niemand mijn rust zal verstoren.
Het leven van Frida Kahlo is prachtig verfilmd. Die nacht droom ik van haar surrealistische schilderijen. Haar gezichtshaar weigerde ze te verwijderen. Met die vrijgevochten geest blijkt ze wereldwijd een toonbeeld te zijn voor vrouwen. Indrukwekkend.

Advertenties