door aandewaterkant

Het laatste beeld van mijn werkdag. Enkel de poorten sluiten en een laatste blik op de schapen, die hun hoofden als afscheid in mijn richting draaien. Langzaam rijd ik de straat op en besef dat ik moe ben. Er gebeurt zoveel op een dag en ik heb nog zoveel te leren van het boerderij leven.

De groentetuin laat ik deels over aan de jonge gast die ook op de boerderij is, werkt. Hij gaat eenvoudig door het leven. Geen beschutte werkplaats voor hem maar een rustige en zelfstandige job op onze boerderij. Het is een uitdaging om hem de principes van het biologisch tuinieren uit te leggen. Gisteren zag ik hem met kruiwagens bladeren richting groentebedden rijden. Missie volbracht, denk ik bij mezelf.

De boomklever die aan het raam voor het bureau aan de pindanoten komt eten, voelt zich thuis. Die zag ik in mijn tuin nog nooit. Zijn gestroomlijnd lijf kleeft als het ware op de boomstam en daardoor heeft hij zijn naam niet gestolen.

Mijn dagen zitten meer dan overvol. Met dingen die ik al heel mijn leven wil doen. Elke morgen als ik de stallen binnen stap, ruik ik het weer. De typische geur van de boerderij. Het hooi en stro netjes opgestapeld en de poezen er warmpjes op. De kilte van de ochtendstal doet me verlangen naar het werk van die dag. Werk is er in overvloed. De dagen worden korter en donkerder. Nooit gedacht dat ik ooit nog zou werken van in een donkere ochtend tot schemeravond.

Voor veel dingen is geen tijd meer de laatste weken. Rustige thuisdagen terwijl mijn huisgenoten weg zijn, zijn ook verleden tijd. We komen nu allemaal rond hetzelfde uur thuis en dat is wennen. Vooral voor moeder die eigenlijk gewoon is van het huishouden zelf te bestieren. Maar ik leer bij, elke dag.

Als ik ‘carrièreswitch’ in tik, kom ik erachter dat het een druk beschreven onderwerp is. Ook dat veel mensen er naar op zoek zijn. De laatste weken ondervind ik het aan de lijve wat het is om je helemaal te storten in een nieuwe uitdaging. Betaalde dagen waarin je niet het gevoel hebt aan het werk te zijn. Moe maar vooral meer dan voldaan naar huis te gaan en bijna uit te zien naar een volgende dag waarin weer zoveel kan gebeuren onder jouw handen. Vernieuwing doet me weer fris naar professionele bezigheden kijken.

Vandaag stap ik de winkelstraat eens in. Alleen en op mijn gemakske…

Advertenties