door aandewaterkant

De wind wil maar niet gaan liggen en de bedlakens vliegen alle kanten uit, ongecontroleerd heftig. Ik vecht met wasspelden en stof om op te hangen. Mijn gedachten vliegen mee uit en ondanks het verzet tegen winderige toestanden, voel ik het hersenstof opwaaien. Ik hou van de symbolische kant van het leven waarin ik mijn hoofd van binnen schoonveeg met een borstel.

Mijn huis ligt er proper bij zonder Mats die met zijn hondenpoten alles opnieuw en opnieuw vuil maakt. Zelfs de geur in huis is anders, niet beter, gewoon anders. Ik brand nog altijd kaarsjes aan zijn foto en ik weet niet of dat normaal is maar het is nu eenmaal zo. Voor vanavond heb ik een plan, een wandelplan. Het zal zonder staart gekwispel zijn maar het zal evenzeer wandelen zijn. De hoofdpijn die ik al weken heb, is van het binnenzitten en missen. In de tuin werken is helemaal anders buiten zijn en zorgt niet voor zen in mijn hoofd.

Het zijn die voetstappen die zorgen voor de goede orde van binnen. Een woordenchaos omvormen kan alleen stap na stap, letterlijk bij mij dan.

Ook inslapen, vraagt dringend om een andere strategie. Daar ben ik gisteren al mee gestart. Dag na dag overloop ik mijn Compostela tocht vooraleer ik mij overgeef aan de duistere krachten van de nacht. Het boekje van de ANWB met de wegbeschrijving helpt me herinneren. Dat bruggetje en die berg, ja… ik zie het dan zo voor me.

De soberheid die ik wil inbouwen in het dagelijks leven, heeft niet altijd het verhoopte resultaat. 96 euro betaalde ik een tijd geleden voor het knippen en verbergen van grijze haren. Veel te veel, echt teveel naar mijn zin. Dus kocht ik weer henna en rook dagen naar de geur van aarde op mijn hoofd. Oranje kleurt mijn hoofd en waarschijnlijk voor een hele tijd.

Ik vul mijn dagen die altijd te kort lijken. Dagen die ik lang maak omdat de slaap niet wil komen aanwaaien. De hoeveelheid confituurpotten dikt aan en het andere groensel wordt verwerkt op allerlei manieren. Mijn handen zien eruit als werkhanden en de tuin blinkt zomers en kleurrijk. Mijn hoofd, dat moet ik erbij nemen. Oranje of niet, met of zonder stof.

Advertenties